Oyuncak (O da nesi?)



Ne kadar büyükler değil mi? Akıl alacak gibi değil. Uçsuz bucaksız toprakları var. Çünkü bu toprakların böyle olmasını sağlayan askerleri var. Cengiz, Sezar, Mehmet … Onların da benzerlikleri var. Üçünün de imparatorluklarının sınırından daha geniş hayal güçleri var. Hayal ettiler ve başardılar… Çünkü bunu oyuncaklara ya da oyuncağa benzettiklerine borçlular.

Evet… Bildiğimiz oyuncak.

Oyuncakların ilk örnekleri onlardan da eskiye, tarih öncesine dayanır. Biz o devirlerde mağara oyuklarını, duvar resimlerini de oyuncak olarak kullanıldığını görmekteyiz.

Helenistik döneme ait bir at arabası


Actionman
Oyuncaklar aslında bizi biz yapan ilk dokunuşlarımızdır. Savaşçı, sakin, eğlenceli, analitik düşünebilen insan olmamızı da oyuncaklarımıza borçluyuzdur. Hatta size bir sır; gelişmiş ülkelerde Barbie ve Actionman  gibi kusursuz figürlerin olması batılı çocukların ideallerinin sınırsız olmaması istenmesidir.

Biz de kendi kültürümüz ve sanatımızda bu gibi tip özellikler görüyoruz. Örneğimiz tabii ki gözümüzün önünde arkadaşlar. Yeşilçam kültü olan ‘öksüzler’ filmindeki zengin şişman çocuğumuz muhtemelen oyuncaklar yönünden varsıl bir hayat sürmüştür… Ve Sezerciğimizle ilk karşılaşmalarında o tatsız diyalog cereyan eder : ‘’BİNİCEM ÜZERİNE VURUCAM KIRBACI. KİMSEYE DE VERMİCEM’’. Ekonomik yönden açmazda olan ailelerin çocuklarını ise hep daha paylaşmacı olarak görürüsünüz.

Sıtkı Sezgin 

Peki…

Oyuncak var , çocuk var lakin oynamaya engeller de var ise bu durumu nasıl açıklarız? Evet, Spinal müsküler atrofi… Yani SMA .

Bugün binlerce dünya çocuğu tıpkı Cengiz, Sezar ve Mehmet gibi savaş veriyor. Üstelik onlar kadar şanslı da değiller. Düşmanı tanımıyorlar. Neden nefes alamadıklarını, uzuvlarını hareket ettirmeye çalıştıklarında neden başarısız olduklarını ve kalçalarında biriken kramplara neyin sebep olduğunu bilmiyorlar. Düşmanı görmeden savaşıyorlar. Bu ne Cengiz’in ne Sezar’ın ne de Mehmet’in başarabileceği bir şey.

Lakin değişebilir. Gerekli destekler sağlandığında, bizlerin elimizi taşın altına her koyuşumuzda bu çocuklar hayata tutunur büyür ve düşmanını tanır. Daha sonra mı? Yeni savaşçıların önderi olacak bir doktor, evinize giren hırsızı kovalayan bir polis ve SMA hastalarına sırt çevirmeyecek bir yönetici oluverirler. Hiç değilse hayatta olurlar.

Tüm SMA savaşçılarına… Dua ve destek ile…

SMAder iletişim






(Kozet'in bir oyuncağı)








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Maskeler Bizi Öldürüyor (Cahil-i Cühela 2.Bölüm)

Masayı Dinleyin (Küçürek Öykü)

En Ağır Hakaretler Kendime (Cahil-i Cühela 1.bölüm)